Korekcijos planas

Korekcijos planas

Korekcijos planas esant pozicinei plagiocefalijai, o taip pat ir brachicefalijai turi būti pradėtas taikyti kuo anksčiau, kai tik pastebėta problema. 2016 m. lapkričio mėn. Tarptautinis neurochirurgų kongresas, remdamasis anksčiau atliktomis studijomis ir stebėjimais, paruošė gaires, koks turėtų būti veiksmų planas koreguojant pozicines kūdikių galvos deformacijas.
Gairėse aptariami ir vertinami šie korekcijos metodai: 1) aktyvus kūdikio padėčių keitimas; 2) Kineziterapija; 3) Ortopedinių pagalvių naudojimas; 4) ortopedinis šalmas.
Gairėse pateiktos rekomendacijos suskirstytos į tris klinikinio patikimumo LYGIUS (t.y. kiek studijų atlikta konkrečiu klausimu ir koks tų studijų patikimumas):
I – aukštas patikimumas
II – vidutinis patikimumas
III – žemas patikimumas
Toliau aptarsime korekcijos metodus ir jiems taikomas rekomendacijas:

Aktyvus kūdikio padėčių keitimas

Aktyvus kūdikio padėčių keitimas yra efektyvus korekcijos metodas, tačiau I lygio įrodymai iš vienos studijos bei II lygio įrodymai iš keleto studijų teigia, kad kineziterapija ir šalmų terapija yra veiksmingesnės priemonės. Be to, šis metodas ir rekomendacijos dažniausiai taikomos 4 mėnesių ir jaunesniems kūdikiams (gali būti naudojamas ir vėlesniame amžiuje, jeigu kūdikis priima šį metodą) ir yra efektyvus esant mažai ar vidutinei deformacijai. Esant ypatingai sunkiems atvejams, rekomenduojama korekcijos priemonė – šalmas.

Daugiau apie padėčių keitimą, esant plagiocefalijai ir brachicefalijai.

Kineziterapija

Kineziterapija rekomenduojama kaip efektyvi, padėčių keitimą papildanti priemonė, kurios tikslas sumažinti riziką, kad deformacija sustiprės, ypač kūdikiams iki 7 savaičių amžiaus.
Kineziterapija gali būti tokia pat efektyvi kaip ir ortopedinių pagalvių naudojimas. Šiame aptariamame dokumente, kineziterapija laikoma saugesnė priemonė nei pagalvės, tik dėl uždusimo rizikos, taip pat ir efektyvesnė, darant prielaidą, kad pagalvė bus naudojama tik su tėvų priežiūra. Tačiau šiame dokumente nagrinėta pagalvė, neturi TUV sertifikato bei kitų tyrimų, patvirtinančių saugumą. Mimos pagalvės išskirtinumas yra tas, kad ji nesukelia uždusimo rizikos ir gali būti saugiai naudojama ir nakties metu, be tėvų priežiūros.
Taip pat pažymima, kad kineziterapijos efektyvumas tiesiogiai priklauso nuo specialisto kompetencijos bei įgūdžių. Kineziterapija gali būti efektyvi priemonė esant sunkiai deformacijai ir kai kūdikis yra nedidelio amžiaus. Kineziterapija ypač rekomenduojama esant kreivakaklystei, kuri siejama su sunkesniais plagiocefalijos atvejais.

Apie kineziterapiją skaitykite čia.

Šalmo terapija

Šalmo terapija rekomenduojama kūdikiams, kuriems pasireiškia vidutiniškai sunki ar sunki plagiocefalijos forma, o konservatyvios priemonės taikytos keletą mėnesių, nedavė rezultatų (apie 6 mėnesių). Taip pat vyresniems kūdikiams su vidutine ar sunkia plagiocefalijos forma (apie 8 mėnesių).
Remiantis šiomis rekomendacijomis, galima apibendrinti, kad ypač svarbu pastebėti galvytės formos pokyčius ankstyvame amžiuje, kuomet „nugulėjimas“ dar nedidelis, o konservatyvios priemonės yra efektyvios.
Esant nugulėjimui rekomenduojama kompleksiškai reaguoti į situaciją:
1) apsilankyti pas kineziterapeutą, kuris įvertins kūdikio raumenų ir bendrą sveikatos būklę bei sudarys mankštų bei kūdikio priežiūros planą tėvams.
2) Naudoti strategiškai nukreiptą kūdikio padėčių keitimą
3) Naudoti Mimos pagalvę miego metu ir visuomet, kai kūdikis būna ant nugaros (ar kitoje nepalankioje padėtyje). Mimos pagalvės yra vienintelės medicininės paskirties pagalvės, turinčios saugumą patvirtinančius sertifikatus.
Perskaičius šį straipsnį turbūt iškyla klausimas „kaip žinoti, kokia sunkumo forma?“. Viena iš patikimų, kūdikiui saugių bei tyrimais patvirtintų vertinimo priemonių yra kraniometras.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *